HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 28.03.2024
 

REGION STŘEDNÍ MORAVA
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Národní přírodní rezervace HŮRKA [ Národní přírodní rezervace ]

Národní přírodní rezervace HŮRKA
NPR Hůrka má rozlohu 37,45 ha a byla zřízena výnosem tehdejšího MŠVU (Ministerstvo školství, věd a umění) už v roce 1952, za účelem ochrany květeny, zvířeny a krasových jevů. Jedná se o největší hranické zvláště chráněné území, které je součástí tzv. Hranického krasu. Leží na pravé straně řeky Bečvy na posledních výběžcích Moravskoslezských Beskyd (Podbeskydská pahorkatina), které končí v údolí Moravské brány. Zde probíhá předěl mezi horskou oblastí karpatskou a sudetskou. Mírně zvlněný terén rezervace dosahující maximální nadmořské výšky 370 m, spadá na jihozápadní straně poměrně prudce do údolí řeky Bečvy, zatímco směrem opačným se svažuje mnohem pozvolněji. Geologický podklad není v celém území jednotný. Jižní část rezervace tvoří devonské vápence. Jde o území značně morfologicky členité - objevují se zde na povrch vystupující skalky, časté jsou i závrty, malé suťové kužely a plošiny. Součástí rezervace je i Hranická Propast - nejhlubší propast ve střední Evropě. Severní - větší část rezervace tvoří kulmské břidlice a droby. Různému geologickému podkladu odpovídají i různá rostlinná společenstva. Vápencová oblast má mnohem bohatší vegetaci. Kromě společenstev středoevropských habrových doubrav a bučin jsou zde i porosty, jejichž skladba připomíná lesostepní až stepní společenstva xerothermních oblastí. Jedná se o oblasti refugiálního charakteru, na nichž se zachovaly některé teplomilné prvky. Území bylo v minulých letech značně ovlivněno hospodařením, na velké ploše proto ve stromovém patře vidíme smrky, místy buky a lípy.

Hranický kras je vyvinut v ostrůvku devonských vápenců v okolí města Hranic na Moravě. Jedná se o tzv. cocpit karst, česky kuželový nebo homolovitý kras. Vyskytuje se např. ve Vietnamu (Dračí zátoka), na Kubě (Sierra de los Organos, údolí Viňales) nebo v Koreji. Zde jde o tzv. pohřbený kras, neboť z několik desítek až stovek metrů vysokých vápencových kopců jsou vidět pouze jejich vrcholky. Údolí jsou zcela zanesena sedimenty miocenního moře. Typickými ukázkami jsou Malá Kobylanka, Velká Kobylanka a Hůrka. Všechny tyto útvary jsou vyhlášeny jako zvláště chráněná území. Přibližně středem vápencového území protéká řeka Bečva.
Hranický kras se proslavil dvěmi lokalitami:
Propastí a Zbrašovskými aragonitovými jeskyněmi.

Součástí NPR Hůrka je Hranická propast
Národní přírodní rezervace HŮRKA
Historie výzkumu Hranické propasti

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 18.12.2003 v 13:05 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR