HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 28.03.2024
 

REGION STŘEDNÍ MORAVA
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Víno a jídlo [ Víno ]

Víno a jídlo

Chuť vína vynikne, je-li dobře sladěna s chutí podávaného jídla. K tomu je zapotřebí dodržovat určité zásady tak, aby vznikla určitá harmonie jídla a vína.

Harmonie má být barevná - světlá jídla /rybí, drůbeží, telecí maso, světlé omáčky, čerstvé světlé sýry/ se doprovázejí bílými víny v individuálním výběru podle úpravy jídla a naopak tmavá masa a tmavé omáčky víny červenými.

Harmonie má být v aromatických látkách - k intenzívně aromatickému jídlu nemůžeme dát zcela neutrální víno, které by se vedle takového jídla ztratilo. Ale nesmí se aróma jídla a vína svou výrazností příliš tříštit, obojí má plynout v souznění. Harmonie se má dosáhnout v chuti tak, aby se jídlo a víno vzájemně doplňovaly.

Zásada stupňovaného prožitku volbou pořadí- ani pokrmy a vína k nim podávaná by neměly následovat po sobě jak nás napadne. Jídla se seřazují od lehkých předkrmů přes polévky k lehkým masům a pak následují těžší úpravy jídel, sýry a dezert.
Právě tak musí být seřazena i vína - bílá, růžová, červená podle barvy. Mladá, nezralá, s lahvovou zralostí, archivní - podle stáří.
Suchá, polosladká a sladká podle zbytkového cukru. Nižší jakosti, střední a nakonec význačné jakosti

Ještě jednou některé nejdůležitější zásady stručně a přehledně:

k bílým masům - bílá vína

k pokrmům chuťově výrazným, kořeněným a tučným - extraktivní bílá a červená vína

k tmavým masům - červená vína

k moučníkům - sladká, dezertní a šumivá vína

- víno nikdy nepijeme na lačný žaludek -

L. Semerád

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ahaho.cz

Typ záznamu: Víno
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 24.02.2005 v 09:43 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR