HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Pátek 29.03.2024
 

REGION STŘEDNÍ MORAVA
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Skalním městem za loupeživým rytířem [ Turistická trasa ]

Potštát - Boňkov 5 km - U tlustého Jana 5,5 km - Puchart 6 km Polštát 10 km

Následující romantické putování nás přivede k jižním výběžkům Oderských vrchů do Potštátu, seznámíme se s údolím Veličky a jeho nejkouzelnější částí-Potštátským skalním městem, které stejně jako zřícenina hradu Puchartu je opředeno mnoha pověstmi - třeba o loupeživém rytíři...
Z Hranic do Potštátu to je asi 13 km, jezdí sem autobus, vlastní dopravní prostředek můžeme zaparkovat v centru města. Potštát** se poprvé připomíná r. 1322 v souvislosti se Závišem z Potštátu, jako městečko je uveden r. 1377 v zápise věna manželce Bočka z Kunštátu Elišce. Tato zpráva je i prvním dokladem o tvrzi, kterou ve druhé polovině 16. stol. Podstatští z Prusinovic přestavěli na renesanční zámek. Za hraběte Františka Desfours-Walderode byl objekt v 19. stol. necitlivě adaptován v klasicistickém stylu. Ve druhé polovině 20. stol. byl účelově využit. Jedná se o mohutnou čtyřkřídlou jednopatrovou budovu (zahradní křídlo je dvoupatrové) začleněnou do nároží někdejších městských hradeb. Hlavní průčelí je ozdobeno mělkým triosým rizalitem a nad hlavní římsou je uprostřed trojúhelníkový tympanon, doklad empírové adaptace. Dvorní fasáda nese zbytky renesanční sgrafitové výzdoby. Unikátní památkou je hodinová věž na náměstí, která byla postavena kolem r. 1700 a souvisela s městským pivovarem. Dalšími dominantními památkami jsou farní kostel sv. Bartoloměje ze 16. stol., renesančně a barokně upravovaný, hřbitovní kostel Nanebevzetí P. Marie z r. 1658 s freskami z r. 1749. Kolem náměstí jsou domy s podloubím, na náměstí polygonální kašna z r. 1881 a morový sloup z r. 1715.
K Potštátu se váže několik pověstí, jedna z nich vypráví o záhadných vraždách dětí. Na svědomí je měl bývalý správce panství, který se stal vlkodlakem. Vlk byl chycen a zabit, v okamžiku skonu se ale opět proměnil v člověka. Po smrtí ho země nechtěla přijmout - museli mu hlavu oddělit od těla, useknout ruce a nohy a odvézt na proklaté pohřebiště. Jiná pochmurná historie se váže k ženě, která se v noci měnila v můru a sála krev mužům...
(Stravování, občerstvení: restaurace Na vyhlídce PO-PÁ, NE 10-22, SO 11-23 h, stánek s občerstvením na hlavní křižovatce.)
Ze středu města scházíme po červené turistické značce k hlavní silnici, kterou opustíme po vedlejší komunikaci a stoupáme na návrší nad pravým břehem Veličky. Provázení zajímavými výhledy dojdeme pohodlnou zpevněnou cestou k lesu a za ním vstoupíme do malebně položené osady Michalov (1). Projdeme mezi domky, na rozcestí se dáme mírně vlevo, projdeme lesem a otevřeným terénem ve svahu nad Bradleckým potokem scházíme do Boňkova (2). V osadě značku opustíme a dáme se ostře vlevo na cestu, která mírně klesá ve strmé stráni mezi rekreačními chatami až k silnici v údolí Veličky. Po ní uhýbáme vlevo - krátká odbočka nás přivede vlevo k parkovišti, autobusové zastávce a stylové restauraci U tlustého Jana** (3) (stravování: ÚT-ČT, NE 11-21, PÁ, SO 11-22 h). V příjemném prostředí se rádi zdržíme a z "vyvěšených" informací si zatím přečteme i něco z historie. Prý tím slovutným "tlustým Janem" byl jistý hostinský, který musel mít speciální židli a z ní se zvedal pomocí důmyslného kladkostroje... Rozmyslíme si i další pokračování cesty. Potštátské skalní město**(4) nejlépe poznáme ze silnice. Po pravé ruce máme Zakleté město, Kosí údolí, Trpasličí skály a čertovo kopyto. Na vrcholu skály je prohlubeň ve tvaru kopyta. Dupnul si tady dopálený čert, kterému se nepodařilo z balvanů postavit přehradu. Následují Kamenná vrata, kde se scházeli v letech 1938-39 ordneři z Potštátská. Na nepřístupném štítu zůstaly dlouho po válce stopy hákového kříže. Po obou stranách silnice pak jsou porůznu rozházené Čertovy kameny - ty rozmetal stejný naštvaný čert po neúspěšném pokusu postavit přehradu. Vlevo od silnice pak se vypíná Svatební kámen - která dívka se na kámen postaví, ta se do roka vdá. Vpravo je Čertova kazatelna a vlevo Kamenný křížek s letopočtem 1723. Podle pověsti se tady do země propadnul hostinec, protože jeho návštěvníci se opovážili tančit v době půstu. Hezkou skalní scenérii uzavírají Strmé skály po naší levé ruce. Řada náhonů pak připomíná po celé délce údolí, že tady stávalo více mlýnů. Rozhodneme-li se pro cestu po turistické značce mimo silnici, pak se od hostince vracíme kus po silnici, až narazíme na žlutou turistickou značku přicházející od Boňkova. Po ní se dáme vlevo a strmě a krátce stoupáme ke zbytkům hradu Puchartu* (5). Poměrně malý hrad (areál zabíral zhruba čtverec o straně 25 m) měl velký strategický význam, jeho poloha byla velice výhodná - ze tří stran jej chránily skály a Božkovský potok a potok Velička, na čtvrté straně příkop a val. Založen byl pány z Kunštátu ve 14. stol., zanikl v 90. letech 14. stol. za bojů mezi markrabaty Prokopem a Joštem, již r. 1408 je uváděn jako pustý. Dochoval se z něho široký hliněný val a zpola zasypaný příkop, zčásti vylámaný ve skále, na jižní straně a zbytky kamenné hradby na straně severní. Pověst vypráví, že poslední majitel byl loupeživým rytířem, který ještě před rozbořením hradu stačil v podzemí ukrýt poklad. Cennosti hlídá černý pes s kočkou a kohoutem.
Od hradu pokračujeme po žluté turistické značce příjemným lesem- cesta nás přivádí až na zpevněnou komunikaci. Dáváme pozor na změny směru. Na konci lesa u statku se obracíme vlevo, mírně stoupáme na návrší, ze kterého se otvírá nádherný pohled na Potštát, scházíme k silnici poblíž křižovatky a vracíme se do středu města.

Další doporučené cíle:
Lhotka - 3,5 km jv. od Boňkova, zvonička ze 17. stol., lidová roubená stavba.
Olšovec* - 3,5 km jv. od Boňkova, lomy na břidlici, hnízdiště netopýrů, stará rychta z 18. stol., barokní zvonice z 18. stol.
Partutovice** - 5 km vých. od Potštátu, větrný mlýn z r. 1875, kostel sv. Mikuláše z r. 1625.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 19.08.2003 v 17:07 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR